poniedziałek, 1 czerwca 2015

Czerwcowa czerwień…



     Już czerwiec! :-) I - jak sama nazwa miesiąca wskazuje - obfitość owocowej czerwieni…
Truskawki, czereśnie, maliny, poziomki zachęcają do kulinarnych fantazji… Urok czerwcowych, owocowych deserów tkwi w prostocie przygotowania, świeżości, ale i oryginalnym podaniu.

Lody, sorbety, galaretki, sałatki owocowe efektownie prezentują się w uroczych miseczkach
lub szklanych pucharkach. Wyglądają i smakują wspaniale, gdy udekorujemy je czekoladową lub kolorową posypką, bitą śmietaną albo lukrowymi perełkami. Smaczna, rześka i piękna jest także dekoracja ziołowo-kwiatowa - nasturcja, nagietek, fiołek, mięta… Mmm…

Lemoniada, sok, kompot świetnie wyglądają się w pojemnych, szklanych dzbankach i słojach. Orzeźwiający napój stanowi kompozycja cytrusów, mięty i truskawek. Sycący koktajl z malin i bananów, truskawkowe smoothie to lekkie i pożywne śniadanie. Owocowy napój podać można
w szklankach z brzegami udekorowanymi cukrem, z dodatkiem kostek lodu w pomysłowych kształtach - serduszka, kwiatuszki, gwiazdki.

Ciasta, torty, babeczki pięknie prezentują się na tacach i paterach (z których szybko znikają :-)). Podczas dłuższych przyjęć (zwłaszcza na świeżym powietrzu) warto skryć je pod stylowym kloszem. Świeże owoce można serwować na tacy lub w obszernej metalowej misie albo też w zdobnym durszlaku. Można podawać je z cukrem (dla chętnych i wymagających: pudrem) lub śmietaną.

Czerwcowe skarby można zachować na długi czas w formie przetworów - suszone owoce w musli, marmolada, dżem, sok… Będą wspaniałym, smacznym i zdrowym wspomnieniem lata podczas jesiennego lub zimowego wieczoru… Stylowe słoiki i śliczne kapturki dodadzą uroku tym owocowym skarbom.
Aż czerwienimy się na myśl o czerwcowych słodkościach :-)
Pora brać owoce całymi garściami :-)


Uroczy zestaw na małe poziomkowe co nieco- miseczka i łyżeczka

Jak podawać to tylko pięknie i apetycznie- biało-czerwony zestaw miseczka i łyżeczka cudnie komponuje się w towarzystwie białej serwetki w niebieskie groszki :-)

Deserrrrowo: miska (na czereśnie lub truskawki)  i zestaw łyżeczek z numeracją 1-4

Miska z zamkiem a asyście truskawek i stokrotek prezentuje się wyśmienicie!

Czy kogoś trzeba długo przekonywać że owoce z bitą śmietaną i lodami z tych pucharków będą smakowały niebiańsko?

DZBAN- idealny na lemoniadę, kompot, sok czy zimny poncz

Kieliszek na koktajl - może malinowy?

Świeżo wyciskany sok bądź lemoniada truskawkowa pięknie będą prezentowały się w kielichu Juice

Czas na szklanki na sycące koktajle! Szklanka u góry, szklanka z serduszkiem i szklaneczka 'Miss Sophies'

Uroczy talerzyk deserowy ze znanej i lubianej kolekcji provence- w sam raz na owocowe muffinki!


Biało-czerwona patera z serii provence oraz klosz na świeże drożdżówki czy rogaliki

Elegancja Francja! Galeretka i ptasie mleczko będą z nich smakowały po prostu cudnie, a taca doda eleganckiego charakteru każdemu przyjęciu

Misa "La grandeur"- wspaniała np. na czereśnie


Czapeczki na przetwory - "marmolada", biała  lub w czerwone groszki


Słój "Home made"- może na chipsy truskawkowe?

Każde dziecko chyba o nim marzy- duży słój na słodycze i słój np. na płatki śniadaniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz